CIAK JUNIOR
 
 
Ciak Junior - 2007
 
Májusban lezajlott az CIAK Junior fesztivál az olaszországi Trevisoban.
Képek és video az emlékezetes eseményrôl:

Fotók »
Video » (25.5 MB, 9:22 perc)


A magyar csapat a Tébláb Mûvészeti Iskola hat növendékébôl - a film szereplôibôl, - valamint Bugyi Lászlóból állt. Laci és médiaszakköri társa, Korán Dorottya a tatabányai József Attila Általános Iskola tanulói. Közös novellájukból készült a Varázscipô c. versenyfilm, amely idén Magyarországot képviselte .
Részletek és képek a forgatásról »
 
 
Ciak – mit jelent a szó?

A CIAK olasz szó (ejtsd: csák), a csapó hangját utánozza, mely a filmkészítés legyik fontos kelléke és szimbóluma. Ám a Ciak Junior ennél a hangutánzó szónál mégis több.

A Ciak Junior egy neves filmszemle, amelyet immár 16. éve rendeznek meg Olaszországban, Trevisoban. Különlegessége, hogy csak gyerekek közremûködésével készített filmek nevezhetnek a Fesztiválra.

A Ciak Juniort az olaszországi Alcuni Csoport találta ki, abból a célból, hogy a gyerekek betekintést nyerhessenek az audovizuális mûfajba. A rövidfilmek elkészítése során – amelyek maximum 10 percesek lehetnek -, a gyerekek fokozatosan megismerkednek a filmkészítés fázisaival, s a munkában személyesen is részt vesznek.
A filmek témája is kötött, hiszen a szervezôk azt várják, hogy a gyerekek a saját problémáikról, az ôket foglalkoztató dolgokról készítsenek filmeket. Az értékelés másik fô szempontja a forma, az audiovizuális nyelv mint kommunikációs eszköz használata - ennek is a gyerekeket kell megszólítania.

A Fesztivál szervezôi az egész világról várják a fiatalok filmjeit, melyeket bemutat az Olasz Televízió, illetve a többi versenyzô ország televíziója is mûsorra tûz. Idén kb. 24 film van versenyben, s a Fesztivál díjkiosztója május 28-én lesz Trevisoban. (A Fesztivál ideje alatt videoújság tájékoztat az aktuális eseményekrôl.)

A Ciak Junior fesztivál és verseny


Minden résztvevô ország 3-3 gyereket nevez abba a zsûribe, amely megszavazza a legjobb filmnek járó díjat. A fesztivál csúcspontja a díjátadási ünnepség.
A Ciak mellett az UNESCO is átad egy díjat a Fesztiválon –a CICT Fellini érmet -, annak az alkotásnak, amely a legjobban tükrözi a béke, a tolerancia és a barátság eszméjét. Az Olasz Köztársaság elnöke, különbözô olasz TV társaságok, TV mûsorok és nem utolsósorban, a közönség is díjazhatja a neki legjobban tetszô mûveket. A Fesztivál ideje alatt, a jelenlévô gyerekek filmet forgathatnak Treviso város több pontján. A záróesemények egyik fénypontja a közösen készített film levetítése.