A gyerekek, a család és a számítógép védelme az internet veszélyei ellen


A világháló immár mindennapjaink szerves része, és pontosan úgy is működik, mint a valódi élet. A lehetőségek végtelen tárházát kínálja, kincseket rejt, azonban előfordulnak rossz szándékú emberek és kórokozók, vírusok, férgek, kémprogramok, azaz rossz szándékú programok is az Interneten, akárcsak a valódi életben. Ez utóbbiak nem csak a számítógépet „betegíthetik meg” és tehetik tönkre, hanem valódi tolvajok, erőszaktevők is lehetnek. Ellophatják adatainkat, sőt olykor még a pénzünket is!

Ha megismerjük a világháló jellegzetességeit, ugyanazzal a magabiztossággal élhetünk vele és benne, mint a valós élet bármely más területén. A legfontosabb, megismerni a ránk leselkedő veszélyeket, hogy azokat el tudjuk kerülni, és biztonságban tudhassuk gyermekeinket, családunkat, saját magunkat.

Összeállításunk segít megismerni a leggyakoribb internetes veszélyforrásokat, és fontos tanácsokkal szolgál, hogy védekezni tudjon ellenük, és megtaníthassa erre családját, gyermekeit, diákjait.


Személyes adatok védelme

A mindennapi élet során számtalan esetben kell azonosítani magunkat. A hétköznapok során ezt már biztonsággal tesszük. Tudjuk mikor és kinek adhatjuk meg postacímünket, kinek nyújthatjuk át bankkártyánkat vagy személyes okiratainkat. Hasonlóan működik az élet az Interneten is, mely ma már ugyanúgy a valós világ része, mint egy hivatal, üzlet, vagy szórakozóhely.
A személyes adatok védelméhez szükséges információkat három lépésben foglaltuk össze.


1. Védje személyes adatait az azonosító lopástól


Az internet megkönnyíti a vásárlást, a banki ügyintézést, valamint a kommunikációt, de használata közben fennáll a kockázat, hogy visszaélnek személyazonosságával. Ha megtesz néhány alapvető óvintézkedést, csökkentheti az esélyét annak, hogy áldozattá váljon.
Kezelje személyes adatait bizalmasan, hogy csökkentse annak kockázatát, hogy „csalilevéllel” vagy más csalárd módon ellopják azonosító adatait.
Használjon erős jelszót

Használjon on-line fizetési szolgáltatást
Vásároljon biztonságosabban az Interneten


2. Kövesse az internetes biztonsági irányelveket


Ismerje meg, milyen trükkökkel próbálhatják rávenni Önt a veszélyes e-mail üzenetek - más néven adathalász üzenetek -, hogy személyes adatait megszerezzék az adattolvajok. Itt megtudhatja, mi a teendő, hogy ne essen áldozatául személyes adatokkal való visszaélésnek.
Segítse a levélszemét, a kémprogramok és egyéb nemkívánatos szoftverek visszaszorítását,
és segítse az azonosító lopási szándékú „csalilevelek” elleni védekezést!
A fájl letöltése előtt végezze el ezeket a lépéseket

A gyanús e-mailekkel való bánásmód
Az adathalász csalások és megtévesztő e-mail üzenetek felismerése


3. Használjon levélszemét és „csalilevél” ellenes eljárásokat

Ismerje meg, mi az a SPAM, azaz levélszemét, milyen fajta levelek lehetnek ezek között veszélyesek, és hogy mit tehet a beérkező levélszemetek számának csökkentése érdekében.
Ismerje meg, vagy töltse le a Microsoft azon eszközeit, amelyek visszaszorítják a levélszemetet és egyéb nemkívánatos beérkező e-mail üzeneteket.
Microsoft Adathalászat-szűrő
Használjon olyan levelezőrendszert, ami kiszűri a levélszemetet
2007-es Microsoft Office rendszer