GYERMEKBARÁT INTERNET CHARTA
Védjük meg gyermekeinket az internet káros tartalmától!


Az internet csodálatos eszköz.
Nélküle sokkal bonyolultabb volna megismerni a világot, nélküle sokkal nehezebb lenne kapcsolatot tartani rokonokkal, barátokkal és munkatársakkal, és az inter­net segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük.
Korunk gyermekei már otthonosabban kezelik a személyi számítógépet, mint a szüleik, tanáraik. Nagyfokú önállósággal száguldoznak a világhálón, teljes természetességgel barangolnak a weboldalak között, hozzáférve szinte minden tartalomhoz.
A robbanásszerű technológiai fejlődésnek köszönhetően az elmúlt 10 évben az infokommunikációs és a médiapiac a magyar gazdaság legdinamikusabban változó, fejlődő ágazataivá váltak.
Ma már Magyarországon a 15-17 évesek körében több mint 93 százalék az internethasználók aránya. De a 14 év alatti gyerekek 46 százaléka is napi rendszerességgel használja az internetet, további 40 százalékuk pedig hetente legalább egyszer ellátogat a világhálóra.
Ugyanakkor kevesen vannak tisztában azzal, hogy bár az internet nagyszerű eszköz, veszélyeket is rejt.
És ezek a veszélyek minden alkalommal fennállnak, amikor bekapcsolják a számítógépet. Keresés közben akaratlanul is találkozhatnak olyan tartalommal, amely egészséges fejlődésükre hatással lehet. Ráadásul a világhálót olyan emberek is használják, akik mások, főleg a gyerekek jóhiszeműségét, kíváncsiságát használják ki. Ott vannak a fórumokon, a chatszobákban, beférkőzhetnek a levelezésekbe és a böngésző programokba. A rohamosan fejlődő közösségi portálok hatalmas támadási felületet jelentenek a gyermekek ellen.
Magyarországon több program is működik, amelynek célja gyermekeink védelme a káros internetes tartalmaktól, azonban nem született még átfogó stratégia a veszélyeztetett korosztályok védelme érdekében. A gyermekek illegális tartalmakhoz való hozzáférését semmi sem korlátozza, a kiegyensúlyozott fejlődésüket veszélyeztető tartalmak, támadások elleni intézkedések kezdetlegesek.
A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége: a hangsúlyt az EU-konform mechanizmusok átvételére, a civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni.
A hasznos és „barátságos” oldalakat a leginkább érintettek, a gyerekek bevonásával csokorba gyűjtő honlap-minősítési rendszer kialakítása, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, valamint az internetezés előnyeit, illetve a kétségtelenül létező kockázatok csökkentésének lehetőségeit bemutató tájékoztató kampányok jelenthetik a legtöbb segítséget ahhoz, hogy az internet valóban barátságos hellyé változzon.
Célunk, hogy az Európai Unió Safer Internet programja szellemében Magyarországon is hatékony munka induljon el az oktatás és tartalomfejlesztés, a szabályozás és a jogalkalmazás, valamint az új technológiák szélesebb körű alkalmazása területén.
Ez a cél csak összefogással valósítható meg. A Gyermekbarát Internet Charta kezdeményezői várják minden magyar intézmény, szervezet és cég csatlakozását, akik készek és tudnak is tenni annak érdekében, hogy gyermekeink minél biztonságosabban használják az internetet.

A GYERMEKBARÁT INTENET CHARTA ALAPÍTÓI VÁLLALJÁK, HOGY
  • együttműködnek a Gyermekbarát Internet Charta céljának minél szélesebb körű megismertetésében, és további partnerek bevonásában,
  • tapasztalataikat rendszeresen megosztják egymással,
  • közreműködnek Magyarország Nemzeti Internetes Gyermekvédelmi Stratégiájának elkészítésében, és konkrét cselekvési tervet dolgoznak ki a stratégia végrehajtására.

Budapest, 2010. március 24.

Biztonságos Böngészés Program

MediaSmart Hungary Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Magyar Tartalomipari Szövetség

Magyarországi
Tartalomszolgáltatók Egyesülete

Egyszervolt.hu

 

SZERVEZŐK: