Szöveg
Édes répás lepények — műhely
Hozzávalók:A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 2 evőkanál porcukor
- 12½ dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 30 dkg, megpárolt felkockázott sárgarépa (friss vagy mélyhűtött)
- 3 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- 4 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál mézessütemény fűszerkeverék
- 1 citrom reszelt héja
1.A tészta elkészítése kicsit nagyobb gyakorlatot igényel, ezért javasoljuk, hogy kérd meg szüleidet, biztosan szívesen segítenek. A hozzávalókat és az elkészítés menetét a letölthető fájlok között találjatod.
2.A töltelékhez első lépésként szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket egy tálkába gyűjtjük, a tojássárgájákat pedig egy nagyobb keverőtálba pottyantjuk.
3.A puha répát botmixerbe öntjük és összepürésítjük, majd a tálban várakozó tojássárgájákhoz kanalazzuk. A tojásos répapüréhez szórjuk a fűszerkeveréket, a citrom reszelt héját, hozzáöntjük a juharszirupot és a tejszínt is. Végül az egészet kézi habverővel összehabarjuk.
4.A tölteléket arányosan szétosztjuk az elősütött tésztákban, és a lepényeket 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek, óvatosan megmocorogtatjuk mindet a tepsiben, majd kiemeljük őket belőle, és tálaljuk.